Omhoog of omlaag: hoe zit het met het nieuwe handicapsysteem?

 

Sinds 1 maart hanteert Nederland een nieuw handicapsysteem: het World Handicap System, ofwel Wereld Handicap Systeem, afgekort WHS. Wat moet en kan je er als ‘gewone’ golfer in de praktijk mee? Wat betekent het voor jouw handicap? Een korte uitleg.

 

Wie het golfnieuws een beetje volgt, kon er de afgelopen tijd haast niet om heen: de introductie van het nieuwe handicapsysteem. Voor de regel-en handicapliefhebbers onder ons is dit natuurlijk een walhalla, die stortvloed aan content over optel- en keersommen, course ratings, slope ratings, daggemiddelden en dergelijke. Maar de gewone golfmens weet eigenlijk niet precies wat hij er in de praktijk mee moet of kan. Behalve dan misschien geïrriteerd zijn, want voor het merendeel van de golfers in Nederland geldt dat hij of zij in handicap is gestegen. HOEZO ineens een hogere handicap? Hoe zit dat precies? En hoe kan ik m’n handicap voortaan verlagen of verhogen? Dit zijn de zeven belangrijkste dingen die je moet weten over het WHS.

 

1. Zo wordt je handicap berekend.

Je handicap wordt automatisch berekend door dat nieuwe WHS systeem, dat uitgaat van het gemiddelde van je beste acht scores in je laatste 20 rondes. Die 20 rondes kan je bijvoorbeeld vorig jaar hebben gespeeld, maar mocht je niet zo’n fanatiekeling zijn: het systeem kan ook terugkijken naar de jaren daarvoor, tot 2016.

 

2. Je score = je dagresultaat. 

Elke qualifying score die je invoert in de Golfnl app of op de computer op je club wordt automatisch omgezet in een dagresultaat (in het Engels: score differential). Hierbij houdt het systeem ook rekening met de moeilijkheidsgraad van de baan en de scores van andere spelers op dezelfde dag.

 

3. Tel je punten en je slagen
Waarschijnlijk ben je gewend om altijd je stablefordpunten op je scorekaart te noteren, maar voortaan moet je (ook) altijd je bruto score invullen, als ware het strokeplay. Maar in tegenstelling tot strokeplay hoef je, bij een slechte hole, niet door te gaan tot het bittere eind. Heb je bijvoorbeeld een dramatische hole met een bal out of bounds, een bal in het water, vervolgens in de bunker en daarna nog een keer in de bunker (en nog meer van dat soort ellende), dan pak je gewoon lekker je bal op, zodra je ziet dat je op deze hole in stableford geen punt meer zou halen. Op je scorekaart schrijf je dan een netto double bogey – oftewel: de score waarmee je in stableford geen punt meer zou halen.

 

4. Na een waardeloze ronde ga je niet automatisch 0.1 omhoog.
Voor wie dat tot voor kort zelf altijd deed: vergeet de oude handicapberekening. Die bestaat niet meer. Voortaan ga je na een waardeloze ronde niet automatisch 0.1 punt omhoog, of andersom, na een prima ronde van 2 onder je handicap automatisch een aantal tienden omlaag. Zie bulletpoint 1: je handicap wordt nu altijd berekend op basis van het gemiddelde van je beste acht scores in je laatste 20 ronden. Zo kan het gebeuren dat je handicap na een goede of slechte ronde maar weinig verandert of juist meer verandert dan je dacht. Dit komt dus doordat het systeem blijft kijken naar die beste acht scores in je laatste 20 ronden, en niet alleen naar die laatste ronde.

 

5. Ben je zwaar uit vorm? Geen paniek.
Zo herkenbaar: een slechte dag, een slechte week, een slechte maand. Soms ben je even of een langere periode uit vorm. Het WHS heeft een ‘rem’ ingebouwd, zodat een handicapverhoging van meer dan drie punten wordt afgeremd. Als de stijging toch te sterk is voor die rem, dan is er nog een tweede, harde rem. Dit betekent dat je nooit meer dan vijf punten kunt stijgen dan je laagste handicap van de afgelopen twaalf maanden.

 

6. Golf, golf, golf en voer je scores in!
Aangezien je handicap altijd wordt berekend op basis van het gemiddelde van je beste acht scores in je laatste 20 ronden, loont het om veel qualifying rondes te spelen en in te voeren. Op die manier krijg je een veel beter beeld van je eigen speelsterkte en hebben uitschieters (omhoog of omlaag) minder effect op je handicap.

 

7. Hoeveel holes speel je?

Elke golfer, ongeacht het niveau, mag een qualifying ronde invoeren van 18 holes, maar ook 9 holes. Het mag zelfs over 12 of 15 holes. Wel moet je van te voren bij de desbetreffende baan informeren of dat mogelijk is. Soms kom je na bijvoorbeeld 12 holes uit vlak bij het terras – geen beter moment om je clubs in te tas te steken en een latte te bestellen. Maar ook als het vroeg donker wordt, als je geblesseerd raakt of je je niet lekker voelt, mag je je ronde voortijdig afbreken en toch je score invoeren. Het systeem maakt dan zelf een berekening voor de holes die je niet hebt gespeeld.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb